TINGGALKAN JEJAK ANDA

Banyaknya Promosi!!! Klik Saja Untuk Lebih Detail...

Saturday, March 5, 2011

Tutorial "Komen Entry dengan pop-up window + button reply"

Salam semua. Aku tahu korang semua dan juga termasuk aku sekali suka sangat nak komen entry orang lain kan? Yelah, komen tuh bukan apa, bagi aku komen tuh sekadar pandangan orang lain terhadap entry kita. Dan bagi aku, tanpa komen takde makna larh entry kita tuh. Ertinye komen nie merupakan salah satu semangat untuk kita terus berblog dan menghasilkan entry yang best. Betul tak?

Aku yakin, korang semua pernah mengomen entry orang kan? Apa perasaan korang time nak mengomen tuh, korang tekan jer button "post a comment" terpaksa kena tunggu page tuh load semula. Kena-kena lagi kalau tenet slow time tuh, memang terpaksa menunggu lama untuk kotak komen tuh keluar. Tapi bila tenet slow giler, kotak komen tuh tak terus keluar dan rasa kuat nak mengomen pon hilang. Terus takde selera nak komen... Alu selalu mengalami situasi macam nie cez line tenet selalu slow giler.

So, saran aku...jom buat pop-up window untuk ruang comment blog korang. [kalau yang dah buat, ok larh.] Nanti senanglah nak komen-komen lepas nie. tengok tutorial kat bawah...

Macam biasa, pergi Dashboard > Setting > Comments

1. Copy Blog ID korang seperti gambar di atas. Tiap-tiap blog mempunyai Blog ID yang berbeza.ok. Buka notepad korang, copy Blog ID tuh then paste kat notepad tadi.

2. Masih ditempat tadi iaitu Setting > Comments. Kemudian scroll ke bawah dan korang akan nampak "comment form placement". Tick pada bahagian "Embedded below post" ok. Save Setting.

3. Pergi Design > Edit HTML > Download full template [sebagai langkah berjaga-jaga, mana tahu ada error ke apa ke, ok]. > tick "Expand widgets templates".

4.  Cari code di bawah dengan menggunakan Ctrl + F


<data:commentPostedByMsg/>

5. Copy then paste code di bawah nie kat notepad tadi untuk diedit. Dah selesai edit apa yang patut, copy paste balik code tuh selepas code yang korang cari tadi tuh.


<span><a expr:href='&quot;https://www.blogger.com/comment.g?blogID=Blog-ID-SENDIRI&amp;postID=&quot; + data:post.id + &quot;&amp;isPopup=true&amp;postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23&quot; + data:comment.anchorName + &quot;%22%3E&quot; + data:comment.author + &quot;%3C%2F%61%3E#form&quot;' onclick='javascript:window.open(this.href, &quot;bloggerPopup&quot;, &quot;toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=450,height=450&quot;); return false;'>[Reply]</a></span> 


Benda yang perlu diedit:-
1. Blog ID Sendiri - Masukkan Blog ID korang. [yang korang cari di langkah 1 tadi]
2. Reply - Tukar mengikut selera masing-masing. Contoh, Balas Komen, balas, etc.

Save template. - Selesai -

- Kotak komen korang akan jadi macam nie iaitu ada perkataan "Reply".

-Time korang nak reply komen dengan menggunakan button "Reply" tadi, macam nie larh hasilnya nanti. Nampak tak perbezaannya?-

Ok, tuh baru tambah button Reply. Sekarang kita buat pop-up window pula.

1. Macam biasa, pergi Dashboard > Setting > Comments

2. Scroll ke bawah dan korang akan nampak "comment form placement". Tick pada "Pop-up Window". Kemudian Save Setting. Dan lihat hasilnya.

Ha, lepas nie senang larh orang nak komen entry korang. Tak payah nak tunggu page tuh load semula. Korang nak reply pon jadi sonang. (^_^)

7 Komen Terbaik:

Gimi said... [Reply]

nice info..tq

cik ayin said... [Reply]

sharing is caring :)

Epola said... [Reply]

waaa..tenkiu bykbyk.lamer da carik yg REPLY tuh ^^

syabil.sukor said... [Reply]

thx~ =D

Rose Johari said... [Reply]

To: alls, Sharing is caring :D

.sweet-ants. said... [Reply]

eh u know ek i cari bnde ni? hehe thanks..

iemah said... [Reply]

tq... maklumat y amat b'guna

Related Posts with Thumbnails