TINGGALKAN JEJAK ANDA

Banyaknya Promosi!!! Klik Saja Untuk Lebih Detail...

Saturday, February 26, 2011

Renungannn

Seorang ahli ibadah bernama Isam bin Yusuf. Dia sangat warak dan sangat khusyuk solatnya. Namun, dia selalu khuatir kalau-kalau ibadahnya kurang khusyuk dan selalu betanya kepada orang yang dianggapnya lebih ibadahnya, demi untuk memperbaiki dirinya yang selalu dirasakan kurang khusyuk. 
Pada suatu hari, Isam menghadiri majlis seorang abid bernama Hatim Al dan Isam pun bertanya : "Wahai Aba Abdurrahman, bagaimanakah caranya tuan solat?" Hatim menjawab : "Apabila masuk waktu solat, aku berwudhu' zahir dan batin".

Isam bertanya kembali : "Bagaimanakah wudhu zahir dan batin itu?". Hatim lalu berkata : " Wudhu' zajir sebagaimana biasa, iaitu membasuh semua anggota wuhdu' dengan air. Sementara wudhu' batin itu ialah membasuh anggota dengan tujuh perkara ;-

  1. Bertaubat
  2. Menyesali dosa yang dilakukan
  3. Tidak tergila-gilakan dunia
  4. Tidak mencari atau mengharap pujian orang [riya]
  5. Tinggalkan sifat berbangga
  6. Tinggalkan sifat khianat dan menipu
  7. Meninggalkan sifat dengki
Seterusnya Hatim berkata : "Kemudian aku pergi ke masjid, aku kemaskan semua anggotaku dan menghadap kiblat. Aku berdiri dengan penuh kewaspadaan dan aku bayangkan ALLAH ada di hadapanku, Syurga di sebelah kananku, Neraka di sebelah kiriku, Malaikat maut berada di belakangku, dan aku bayangkan pula bahawa aku seolah-olah berdiri di atas titian "Sirratul Mustaqim" dan aku menganggap bahawa solatku kali nie adalah solat terakhirku, kemudian aku berniat dan bertakbir dengan baik. 

Setiap bacaan dan doa dalam solat kufaham maknanya, kemudian aku ruku' dan sujud dengan tawadhu', aku bertasyahhud dengan penuh pengharapan dan aku memberi salam dengan ikhlas. Beginilah aku solat selama 30 tahun". Apabila Isam mendengarnya, menangislah dia kerana membayangkan ibadahnya yang kurang baik bila dibandingkan dengan Hatim...

p/s: Semoga solat kita sentiasa diterima ALLAH...AMIN..

0 Komen Terbaik:

Related Posts with Thumbnails