TINGGALKAN JEJAK ANDA

Banyaknya Promosi!!! Klik Saja Untuk Lebih Detail...

Tuesday, September 21, 2010

Susah Cari Kerja

Hurm... betul ke susah nak cari kerja sekarang nie? Ke aku sorang jer yang mengalami betapa susahnya nak cari kerja? Tapi aku rasa, bukan aku sorang jer yang merasainya cez ramai kawan aku juga turut mengeluh betapa susahnya mencari kerja nie. Kekadang dapat juga lah kerja tapi itu pun majikan bayar gaji murah. Bukan nak mengata mentang-mentang orang tuh ada ijazah ke, diploma ke berkira kalau dibayar gaji murah tapi masalahnya gaji yang dibayar tuh tak setimpal sangat dan terlalu murah. Macam ikut pengalaman aku, aku pernah pergi interview kerja (swasta)...syarikat tuh tahu aku ada diploma cez dia tengok semua sijil-sijil yang aku bawa untuk jawatan account clerk tapi boleh-bolehnya dia tawarkan aku gaji sebanyak 400 ringgit jer? Melampau!!! Sakit hati aku time tuh. Kalau dia nak kira pakai spm jer, aku boleh katakan result spm aku agak baik juga. Dahlah 400 ringgit, jarak dari rumah aku ke tempat kerja tuh memang agak jauh...setakat 400 mana lah cukup. Mau pakai untuk sendiri lagi, nak juga hulur kat kedua ibubapa... so, pikirlah...400 tuh cukup ker? dorang ingat aku nie apa?

Photobucket

Pengalaman lain lagi yang pernah aku rasai sepanjang cari kerja nie ialah...aku selalu baca news paper (tuk cari kerja...), ada ruangan khas tentang vacancy tuh...hurm...ada syarikat yang minta pengalaman candidates at least 3 tahun pengalaman, setahun pengalaman dan yang penting mesti berpengalaman larh. so, amcm dengan orang yang belum ada pengalaman? contohnya pelajar yang baru habis belajar? Sepatutnya syarikat-syarikat mestilah memberi peluang kepada orang ramai untuk mendapat pengalaman kerja. alah, tak rugi pun...cez anak bangsa sendiri juga... kalau mereka tak bagi peluang, bagaimana orang nak dapat pengalaman kerja? tuh larh sebabnya ramai graduan menganggur ketika nie... mana nak bayar loan lagi... Hurm...tolonglah beri peluang... dan kalau nak mengaji orang tuh, biarlah berpatutan...jangan nak cekik darah orang pula...

2 Komen Terbaik:

@-te@-q@h said... [Reply]

ape kate u cuba crik keje ape2 je.. jgn pilih kerja (yg gaji pn bole tahan)..wpun kerja tu x de kaitan lgsung dgn bidang yg u amek, xpe, u try je.. dr keje yg lgsg xde kaitan tu, u bleh dpt experience + improve skill u..:)

Rose Khoo said... [Reply]

Salam..@-te@-q@h,
yup, btl kate awk tuh...nway...thanx ya cez sudi bg pandangan n singgah kat blog sy nie... =)

Related Posts with Thumbnails